Kinderen zijn ‘by far’ het meest gefotografeerde onderwerp, maar daarom niet het makkelijkste! Ze zitten niet stil. Poseren voor de camera is vaak een hele opgave. De magische woorden ‘say cheese’ leveren vaak geforceerde lachjes op en dàt is nu net niet wat we willen.

Toch houden we ervan mooie herinneringen van onze schatjes vast te leggen. Maar hoe begin je daar dan aan?

5 simpele tips om je (klein)kinderen nog beter op de foto te krijgen

 

1. Vang het moment

Kinderen hoeven niet altijd recht in de camera te kijken. Fotografeer ze als ze even niet op jou letten. Een kind hoeft ook niet per se te lachen om mooi te zijn. Juist in de foto’s zonder lach vang je karakter.
Vang vooral ook ‘het moment’. Het zijn vaak de kleine momenten die de mooiste foto’s geven. Hou je smartphone dus in de aanslag.

2. Zoek een lichte plek op

Je smartphone heeft meer licht nodig dan andere camera’s om tot een goede foto te komen. Doordat kinderen erg beweeglijk zijn, heb je meer kans op een bewogen foto. Hoe meer licht je ter beschikking hebt, hoe minder beweging er in je foto te zien zal zijn. Pas wel op met hard zonlicht, vanwege de harde schaduwen.

3. Ga door je knieën

Kinderen zijn doorgaans kleiner dan volwassenen (met uitzondering dan van mijn uit de kluiten gewassen 14-jarige zoon). Ga daarom tijdens het fotograferen eens door je knieën dan kom je op gelijke hoogte en heb je meer contact met het kind. En dat levert instant een veel persoonlijker beeld op.

4. Kom dichterbij

Soms is het helemaal niet nodig om het kind in zijn geheel te fotograferen, maar vertelt dat snoezige gezichtje al een heel verhaal. Ook leuk zijn detailfoto’s van bijvoorbeeld de handjes, die mooie lange wimpers of die schattige teentjes.

5. Blend in

Een groot voordeel van fotograferen met je smartphone is dat je gewoon minder opvalt dan iemand met een grote camera. Maak hier handig gebruik van! Doe gewoon met hen mee, dat levert de meest spontane foto’s op. Vergrendel de focus van je camera en gebruik de burst-modus. Zo heb je meer kans op de meest fantastische actiefoto’s.